zaterdag 8 augustus 2009

Bezoek aan Arabsiyo en Gebiley


Ik vat voor het gemak een paar dagen samen.Het was en het blijft erg wennen aan de werkwijze en tijden in SL. Ik word regematig geconfronteerd met hoe anders/Nederlands ik ben.
De mensen beginnen al om 7:30 uur of 8:00 uur met werken. Tussen de middag neemt bijna iedereen vrij, om vervolgens om 16:00 uur verder te gaan. Het kan tussen de middag erg heet worden. Mensen willen dan voorkomen dat ze overhit raken. Hoe begrijpelijk dit ook is, past dit niet in onze schema, want we hebben veel te doen in maar 3 weken.

Op 28 juli hebben we bezoek gebracht aan twee dorpen ten Westen van Hargeisa, Arabsiyo en Gebiley.

Werkbezoek Arabsiyo.


In Arabisyo hebben we gelunchd met de Burgemeester van het dorp, Mohamed Ibrahim. Hij is tevens de voorzitter van Farsamada Qodaalka (FQ). FQ is een landbouw stichting die ondersteund wordt door Stichting Somaliland Bouwen in Ten Boer, Groningen.
Arabsiyo mag wel een dorp zijn, maar het is wel een dorp dat als voorbleed mag worden gezien op landbouwgebied. Haar boeren hebben als een van de eersten gexperimenteerd met een nieuw irrigatiesysteem, verse bloemen en stallen.


Windmolen om water uit de grond op te pompen.


In Arabsiyo wordt geexperimenteerd met het verbouwen van verse bloemen.


De stallen.


Na de lunch en een rondleiding in het dorp zijn we verder richting het Westen gereisd naar Gebiley. In Gebiley hebben we een rondleiding gehad van Abdirizaaq Sheekh Mohamed,
tegenwoordig projectleider bij FQ en jaren werkzaam geweest in de landbouw sector.
Het meest indrukwekkende vond ik het slachthuis dat op zonne-energie draait.


Het slachthuis van Gebiley, dit draait op zonne-energie.




Een oud irrigatie systeem, het water wordt door personen geleid naar verschillende verbouwde velden.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten